Marta Ramoneda - junyfotografic

Buscar
Go to content

Main menu:

Fotografs

Fotògrafs

Khusra. Transgènere al Pakistan


Marta Ramoneda
Del 28 de maig al 30 de juny

Cap dels termes utilitzats habitualment per traduir el concepte khusra -transsexual, transvestit, hermafrodita- aconsegueix abastar la complexitat existent dins d’aquesta comunitat del continent indo-pakistanès que desafia la visió purament biològica, simplificadora, de la identitat de gènere. Els khusra, “esperits femenins tancats en cossos masculins”, segons se solen autodefinir, havien estat en altres temps figures fortament arrelades a la societat pakistanesa, on fa només uns anys no hi havia celebració familiar que es preués si no hi eren presents per cantar, ballar i entretenir els assistents.

Actualment, tot i que les supersticions al voltant dels seus poders sagrats fan que siguin pocs els que s’atreveixen a fer-los fora sense donar-los abans una compensació econòmica, els khusra són creixentment percebuts com transgressors de l’ordre natural de les coses. Empesos per la pobresa i per la decadència de la tradició, alguns han optat per la prostitució, mentre altres segueixen ballant en celebracions familiars, en espectacles de circ, o viuen de la caritat.

Desafiant les idees establertes sobre la identitat de gènere en una societat cada vegada més conservadora, la majoria han estat condemnats a la marginació. El projecte Khusra. Transgènere al Pakistan intenta il·
lustrar la quotidianitat d’unes persones, els transgènere, que lluiten per fer-se un espai en una societat que en bona mesura els ha girat.


 
 
Back to content | Back to main menu